Găluște cu prune din compot (de post)

Găluște cu prune din compot (de post)

Fie că ții post sau vrei un desert ușor, încearcă rețeta noastă de găluște cu prune moi, fragede și gustoase.

 

Ai nevoie de:

300 g de cartofi fierți, curățați

80 g de făină

50 g de griș

80 g de pesmet

3 linguri de ulei

3 linguri de zahăr

1 pliculeț de zahăr vanilat

1 linguriță de scorțișoară

Un compot de prune Râureni

 

Cum se prepară:

Spală cartofii cu un burete și pune-i la fiert într-o oală cu apă rece si puțină sare. Se fierb aproximativ 20 de minute. Se încearcă înțepând cartofii cu o furculiță. Apoi, scurge apa și decojește cartofii.

Pune cartofii într-un bol și pisează-i bine cu un pasator sau un blender de mână. Amestecul obținut se lasă la răcit.

Între timp, pune o oală medie (4-5 l) cu apă la foc.

Separat, într-o tigaie la foc mediu se pune uleiul și pesmetul. Se amestecă încet până pesmetul devine auriu. Toarnă pesmetul astfel obținut într-o farfurie și adaugă zahăr, zahăr vanilat și scorțișoară.

După ce cartofii s-au răcit, amestecă-i cu făina, grișul și un vârf de cuțit de sare. Aluatul se frământă bine timp de 2-3 minute, până ce ingredientele s-au omogenizat.

Când apa din oală începe să fiarbă, focul se dă mai încet, astfel încât să nu clocotească. Lângă masa de lucru pregătește un bol mic cu apă, în care să-ți umezești mâinile să poți modela găluștele.

Scurge prunele de suc. Apoi, acoperă fiecare prună cu aluat și formează o gălușcă rotundă. Asigură-te ca gălușca este lipită bine, în caz că pruna va încerca să “evadeze”. :)

Apoi dă drumul găluștei în apa care fierbe și repetă procesul până rămâi fără aluat. Este important să te miști repejor, astfel încât să nu fie diferență mare de timp între prima și ultima gălușcă.

Cu o spatulă, amestecă ușor și verifică găluștele să nu se lipească de fundul oalei. După ce se ridică la suprafață, se mai fierb încă 4-5 minute. După ce oprești focul, le mai poți lăsa acoperite 1-2 minute, să devină mai pufoase.

Cât sunt încă fierbinți, găluștele se tăvălesc prin pesmetul preparat anterior și se așează frumos pe o farfurie. Presară-le cu zahăr pudră și gata!

 

Se servesc calde, dar sunt delicioase și după ce s-au răcit.

Poftă bună!

Încearcă şi tu reţeta şi împărtăşeşte cu noi impresiile tale. Iar dacă vrei să încerci şi alte rețete cu produse Râureni, abonează-te la blog!

 

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG