Tort cu ciocolată și piure de castane Râureni

Tort cu ciocolată și piure de castane Râureni

 

 

Pentru blat:

10 ouă

250g făină

300g zahăr pudră

50g cacao

praf de copt

sare

 

Pentru crema de ciocolată:

 

100 g ciocolată neagră min 80 % cacao

3 gălbenușuri

3 linguri de zahăr pudră

5 linguri de lapte

250g mascarpone

200ml frișcă

Piure de castane Râureni

 

Pentru decor:

50g ciocolată topită

 

Mod de preparare:

 

Blatul:

 

Separă cele 10 ouă. Mixează gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr. Mixează până se formează o cremă și își triplează volumul. Mixează albușurile bine până nu se mai desprinde de pe paleta mixerului. Adaugă treptat zahărul pudră. După care, adaugă gălbenușurile peste albușuri în fir subțire și amestecă cu lingura de lemn. Cerne făina împreună cu praful de copt și cacao puțin câte puțin, amestecând cu lingura de lemn, cu mare grijă de jos în sus, dinspre centru spre exterior. După ce faina este încorporată perfect în compoziția de ouă, adaugă altă făină și tot asa până termini toată făina.

 

Toarnă compoziția într-o formă rotundă de diametrul de 28 cm, tapetată cu unt și făină. Nivelează bine suprafața tortului.

Introdu blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30- 40 de minute, depinde de cuptorul fiecăruia. Lasă-l să se răcească cu ușa întredeschisă a cuptorului. Ia-l din formă și lasă-l să se răcească complet pe un gratar.

 

Crema de ciocolată:

Freacă gălbenușurile și zahărul până devine ca o cremă. Adaugă laptele și amestecă ușor. Pune și ciocolata neagră ruptă bucățele, apoi pune compoziția pe baie de aburi sau pe foc mic si las-o la fiert până se topește ciocolata, fără a da în clocot și până crema se îngroașă ușor,aproximativ 10 minute. Dă deoparte, lasă să se răcorească.

Frișca se mixează până devine pufoasă. Brânza de mascarpone se mixează și ea până devine pufoasă.

În mascarpone se adaugă puțin câte puțin din crema de gălbenușuri și se mixează energic până se omogenizeaza bine compozița. La sfarsit adaugă frișca mixată și amestecă cu o lingură până se încorporeză foarte bine. După ce ai amestecat, adaugă și 2 linguri de piure de castane. 

 

Siropul:

Caramelizează zahărul și adaugă apoi apa. Lasă pe foc până se topește tot caramelul și dă într-un clocot. Lasă la răcit.

 

Ansamblarea tortului:

 

Taie blatul în 2 foi egale.

Pune prima dată foaie pe un platou și însiropează bine. Adaugă crema de ciocolată cu piure de castanet și apoi pune urmatoarea foaie.

Adaugă peste ultimul blat un strat subțire de ciocolată topită.

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG