Se spune că gutuile sunt ultimul răsfăț al naturii înainte de iarna morocănoasă, asta pentru că sunt cele din urmă fructe pe care le culegem din livadă. Puțin brumate, gutuile ne încântă cu un parfum îmbietor și o culoare aurie așa cum rar ne este dat să vedem în natură – nu degeaba le spunem și ”merele de aur”. Secretul pentru gutui delicioase este o vreme caldă în perioada coptului și răbdare suficientă pentru a fi culese când s-au maturizat pe deplin și sunt gata să se curețe de puful cafeniu.
Adevăratul răsfăț începe, însă, după ce au fost culese. Sunt zeci de preparate cu gutui care pot înveseli și îndulci orice masă în familie. Noi am ales astăzi patru din cele care ne plac cel mai mult pentru a le împărtăși cu tine. Așteptăm cu drag și alte sugestii sau rețete savuroase.
1. Gutui coapte cu nuci și stafide
Dacă bunicile coceau iarna mere în cuptorul sobei, gutuile pot fi foarte ușor coapte în cuptorul aragazului și alintate cu câțiva sâmburi de nucă, stafide și puțin rom. După cel puțin o oră la cuptor, gutuile se vor coace numai bine, iar parfumul și gustul dulce-acrișor vor fi irezistibile pentru orice membru al familiei.
2. Salam de gutui
Salamul de gutui este un desert delicios și foarte ușor de preparat. Tot ceea ce îți trebuie sunt câteva gutui tăiate cubulețe, stafide, nuci pisate și zahăr după preferință, la care se adaugă cam o oră necesară cu pregătirea. Rezultatul? Un salam de gutui aromat și parfumat cum numai cele mai bune mămici știu să facă.
3. Plăcintă cu gutui
Dacă vrei să pregătești ceva rapid și bun pentru întreaga familie, poți încerca plăcinta cu gutui. Ai nevoie de gutui, stafide (pentru că deja știm cât de bună e combinația), bicuiți și alte câteva ingrediente de bază pe care le găsești sigur în bucătărie (făină, ouă, zahăr, praf de copt și unt). După ce ai ras gutuile, pregătește compoziția tradițională de aluat de plăcintă, pune-le la cuptor cu foc mediu pentru 30 de minute și cheamă-i pe toți la masă. Va fi un deliciu!
4. Pui la cuptor cu gutui
E drept că acest preparat nu este un desert, însă asta nu înseamnă că nu poate fi la fel de delicios. Adaugă în compoziția de umplut puiul o gutuie, tăiată în bucăți mari și vei aduce gustul și parfumul toamnei la masă, fără prea mult efort.