Gogoși cu dulceață de căpșuni

Gogoși cu dulceață de căpșuni

Rețeta de astăzi este inspirată din caietul cu rețețe al bunicii și completată perfect de dulceața delicată și parfumată de căpșuni. Teo ne învață cum să pregătim aluatul dospit și cum să ne bucurăm de un desert minunat.

Poftă mare la dulce și nu uitați să ne povestiți și nouă cum au ieșit! :)

Am gustat de curând dulceața de căpșuni de la Râureni și nu am putut să nu mă gândesc la dulceața pe care mi-o pregătea bunica în copilărie. Atât de fină și aromată este. În plus, e plină de fructe întregi, catifelate care îi dau o textură aparte. Desigur, nu am putut rezista să nu pregătesc o rețetă care să i se potrivească, așa că m-am gândit la una inspirată parcă din caietul cu rețete al bunicii – gogoșile umplute. Nimeni nu se pricepe mai bine la frământat aluatul de gogoși ca bunica, însă vă asigur că și varianta noastra de preparare va da rezultate la fel de minunate. Dacă până acum vă temeați de aluaturile dospite, astăzi avem șansa să învățăm pas cu pas cum se face aluatul perfect pentru gogoși. Iar pentru a completa rețeta cu un gust delicat și parfumat, vom folosi dulceața de căpșuni și fructele întregi din interior.

Ingrediente pentru 30 gogoși:

  • 500g făină
  • un cubuleț (25g) drojdie proaspătă
  • 60g zahăr
  • 2 ouă mari
  • 50ml lapte
  • 60 ml ulei sau 60g unt topit
  • o lingură extract de vanilie
  • 250ml ulei pentru prăjit
  • dulceață de căpșuni
  • zahăr pudră vanilat

Ingrediente Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni

Mai întâi și mai întâi frecăm drojdia cu zahărul, într-un bol încăpător.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 1

După 1-2 minute, drojdia se topește și devine lichidă.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 2

Într-un vas mare, punem făina și îi facem o gropiță în mijloc, unde vom adăuga ouăle. Frământăm apoi până ouăle sunt încorporate.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 3

Adăugăm laptele și amestecăm din nou. La final, punem și amestecul de drojdie și zahăr dar și extractul de vanilie și frământăm până obținem un aluat elastic, care nu se lipește nici de mână, nici de pereții vasului. Modelăm cu mâna o bilă din aluat, pe care o punem într-un bol curat, uns cu puțin ulei. Acoperim vasul cu un prosop și-l lăsăm la dospit, într-un loc călduț, o oră – o oră și jumătate până își dublează volumul.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 5

După ce s-a scurs timpul de dospit, mai frământăm aluatul încă 10-15 minute după care îl întindem cu sucitorul într-o foaie de cca. 1 cm grosime. Tăiem formele rotunde pentru gogoși folosind muchia unui pahar. Pentru că aluatul nu e deloc lipicios, nu e nevoie să ungem planșeta nici cu ulei, nici cu făină.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 6

Într-o tigaie adâncă, încingem uleiul. Știm că e bine încins pentru a pune gogoșile atunci când, testând cu scobitoarea, observăm că se formează mici perluțe în jurul ei. Prăjim gogoșile la foc mic, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Este important ca focul să fie mic, altfel uleiul se încinge mult prea tare și gogoșile se rumenesc numai la suprafață, dar rămân nepătrunse în interior. După ce s-au rumenit, le scoatem într-un bol, pe hârtie de bucătărie, ca să absoarbă excesul de ulei.

Preparare Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 7

Tăiem gogoșile pe jumătate și le umplem cu dulceață de căpșuni. Pentru că sunt bine crescute, vom avea suficient loc să punem dulceața aromată. Ultima dată, pudrăm cu zahăr vanilat. Nu-i musai-musai, dar e tare buuun. Să vă fie de cel mai bine!

Gogosi cu dulceata de capsuni Raureni 2

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG