Toamna se strâng pricepuții. Gospodine dintre cele mai iscusite se întrec în prepararea bunătăților de sezon. Rețete păstrate de la bunici, legume dintre cele mai alese și borcănașe potrivite pentru murat își așteaptă cuminți rândul.
Toți cei ai casei ajută la pregătirea murăturilor de toamnă. Zarvă mare, agitație și nerăbdarea de a gusta din cele mai gustoase daruri ale naturii. De la castraveți, gogoșari, gogonele, ardei, morcovi sau conopidă și până la condimente dintre cele mai alese, fiecare ingredient are rolul de a desăvârși gustul dulce acrișor de murătură.
Fie că alegi să le prepari în saramură, fie în oțet, alege legume proaspete, fragede, cărnoase și suculente. Pune tot dragul din lume în preparare și apoi lasă-le la murat. În câteva săptămâni te vei bucura de gustul bun al legumelor murate, care vor împrumuta din aroma dulce-acrișoară fiecărei mâncări.
Iar pentru că la Râureni suntem pricepuți în a prepara bunătăți de toamnă, astăzi ne-am gândit să împărtășim cu tine mici secrete din pregătirea murăturilor.
Cum să ai castraveți în saramură numai buni pentru orice mâncare?
Nu trebuie decât să alegi din grădină castraveții potriviți ca mărime, nici prea mici și nici prea mari și apoi să adaugi cantitatea necesară de saramură. Adaugă mărar și sare și lasă-i la murat 3-4 săptămâni. Dacă vrei ca murăturile să fie gata mai repede, adaugă peste legume apă clocotită. Acestea se vor înmuia, lăsând oțetul și mirodeniile să pătrundă mai repede.
Astfel, vei obține borcănașe cu castraveți crocanți în saramură, pe care îi poți servi ca atare, în sandvișuri sau ca garnitură la mâncare.
Cum să te bucuri de murături asortate în oțet, savuroase și voioase?
Folosește cele mai fragede și colorate legume. Asortate cu măiestrie, acestea te vor surprinde cu bogăția de arome și îți vor aduce la masă gusturi dintre cele mai inedite.
Pe lângă varietatea de arome și culori, gustul bun al murăturilor asortate în oțet este dat de combinația potrivită de condimente tradiționale. De exemplu, dacă vrei o tentă dulce-acrișoară, atunci pune mai multe boabe de muștar și alege un oțet tare.
Joacă-te cu gogonele, varză albă, gogoșari, conopidă, castraveți, morcovi și sfeclă roșie, pentru a avea borcănașe cât mai voioase și savuroase.
Cum să ai gogoșari în oțet tare gustoși?
Secretul stă în alegerea gogoșarilor. Trebuie să îi iei pe cei mai cărnoși, roșii și tare fragezi, de preferat de grădină. Cu cât gogoșarii sunt mai proaspeți și mai dolofani, cu atât murăturile vor fi mai gustoase.
Nu uita să pui cantitatea potrivită de oțet din vin alb și să adaugi câteva boabe de muștar, care vor da gustul dulceag al fiecărui gogoșar, pentru ca tu să te bucuri de murături iscusite.
Borcănașele cu murături de la Râureni sunt gata pentru cămara ta. Alege-le pe cele care îți plac și te vei bucura cât e iarna de lungă de mâncăruri tare savuroase.
Postat in Rețete cu suflet Grijă pentru tine Toate articolele