Povestea dulceții de gutui Râureni

Povestea dulceții de gutui Râureni

Vara e aproape pe sfârșite, așa că ne-am pus deoparte coșurile de recoltat pentru toamnă, am pregătit ultimele borcane cu dulceață preparată pe timpul verii și ne-am făcut deja programul de vizitat pădurea aurie de toamnă. Nu vrem însă să trecem la Răpciune înainte de a împărtăși cu tine povestea uneia dintre dulcețurile noastre preferate – dulceața de gutui.

Fructele sunt cele care dau dulceții noastre gustul și parfumul de neuitat. Alegem gutuile de pe dealuri îngrijite, departe de agitația orașelor și le culegem exact la momentul potrivit: când au coaja verde-gălbuie pentru a le lăsa suficient timp să se coacă pe îndelete în lădițele de lemn. Secretul unei gutui perfecte pentru dulceața delicioasă este să fie udată la timp de suficiente ploi și să fie culeasă înainte de a se coace perfect pentru a-și păstra textura catifelată.

Culesul durează până la o lună și jumătate, în funcție de recoltă și începe odată cu toamna. Drumul din livezi și până la fabrică este numai bun pentru gutui să se pătrundă bine. Primul semn că au ajuns la fabrică este parfumul, parfumul delicat și puțin înțepător pe care ți-l aducem și ție în fiecare borcan de dulceață.

Răcorite cu apă de izvor, curățate de puf și tăiate în fâșii subțiri cu răzătoarea, gutuile sunt imediat puse la preparat pentru a nu oxida. Le pregătim până când dulceața prinde acea nuanță rozulie specifică și până când ”Meșterii gustului” sunt convinși că a ajuns la consistența și gustul ideal. Le punem la fel de repede în borcane și le trimitem către pofticioșii de pretutindeni.

Delicată și parfumată, dulceața de gutui este perfectă pentru un desert delicios în familie, indiferent de ce rețetă folosești.

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG