Pe vremea când soarele de vară încă se mai răsfață printre nori, iar bagajele pentru vacanță sunt pe jumătate pregătite începe și povestea uneia dintre dulcețurile noastre speciale – dulceața de nuci verzi. Povestea începe la câmpie, în primele săptămâni ale lui Cireșar când culegătorii aleg cu grijă nucile numai bune pentru dulceață.
Unii spun că-i zona de unde ai cules fructele, alții nuanța de verde. Pentru noi, secretul unei dulceți de nuci verzi delicioase este atenția la detalii - de la cules la transport și de la modul de păstrare la ingredientele folosite pentru preparare. Culegem nucile direct din copac și nu le adunăm pe cele căzute pe jos pentru a ne asigura că nu s-au amărât și că sunt suficient de pătrunse de soare pentru a da dulceții consistența potrivită. Le așezăm atent în coșuri și le ferim de lovituri pe tot parcursul transportului.
După cules și transport, nucile sunt curățate de coaja verzuie și păstrate în apă rece de izvor pentru a se răcori și a-și păstra culoarea naturală. Îndepărtăm cu grijă toată coaja verzuie până ajungem la miezul alb și pufos de care te poți bucura în fiecare borcan de dulceață. Păstrăm nucile în apă rece câteva ore bune, timp în care schimbăm de câteva ori apa și pregătim vasele.
Când suntem siguri că au lăsat deoparte toată culoarea negricioasă și amăreala, le scoatem din apă și le punem în vasele curate alături de sirop. Sunt multe istorii privind momentul în care dulceața ajunge la culoarea perfectă. Noi însă nu trebuie să ne facem griji pentru că ne bazăm întotdeauna pe ”Meșterii gustului” care au propriile încercări și știu cum să obțină culoarea arămie și textura catifelată. Mai apoi, borcanele încolțurate pleacă spre mesele din toată țara.
Delicată și parfumată, dulceața de nuci verzi este un deliciu care îți va aduce mereu aminte de vremurile petrecute la bunici. Gustul dulce-acrișor, culoarea arămie și fructele catifelate sunt perfecte pentru un desert delicios, cu drag din natură.
Postat in Toate articolele