Recomandări cu drag pentru masa de Crăciun în familie

Recomandări cu drag pentru masa de Crăciun în familie

Este seara dinaintea Crăciunului și toată lumea se pregătește de sărbătoare. La casa lui Moș Crăciun este mare agitație mare, căci se fac ultimele aranjamente pentru călătorie. Iar în casele noastre, freamăt neîncetat; copii își lipesc nasul de geamul cu flori de gheață în speranța că nu vor adormi până vine Moșul și-l vor putea zări printre nămeți; sub brad, locurile sunt gata pentru primit cadouri; colindele răsună pretutindeni; luminițele de la geamuri colorează zăpada în zeci de nuanțe pastelate, iar invitații pentru masa de Crăciun își anunță sosirea.

În tot acest decor perfect, singura grijă care îți rămâne este masa de Crăciun. Oare vor fi toți încântați de preparatele tale? Cine și ce o să vrea să mănânce? Se va găsi la masa îmbelșugată câte ceva care să fie pe placul fiecărui membru al familiei?

Atunci când pregătești masa de sărbătoare pentru întreaga familie sunt o multitudine de lucruri la care trebuie să te gândești. Pentru a-ți face sarcina mai ușoară ne-am gândit să-ți oferim câteva sugestii de cum ar trebui să pregătești masa de Crăciun pentru a obține numai cuvinte de laudă din partea celor dragi :)

Feeria de Crăciun în casă Atmosfera pe care o creezi în casă este cel puțin la fel de importantă ca preparatele pe care le gătești. Ai grijă să îi faci pe cei dragi să simtă că este Crăciunul și abia mai apoi să încerce preparatele pentru că vor avea cu totul alt gust. Cum poți face asta? Gândește-te la toate modurile în care poți aduce atmosfera de Crăciun mai aproape.

Vizual, împodobește casa, pe lângă bradul de Crăciun care oricum trebuie să ocupe un loc central. Alege pentru masă aranjamente cu lumânări și crenguțe de brad, șervețele sau veselă cu temă de sărbătoare, în tonuri de roșu și verde. Poți merge pe o combinație clasică alb-verde sau roșu-auriu, sau poți fii mai creativă în combinații de albastru cu argintiu, în funcție de preferințele familiei tale.

 Adu sunetul de Sărbătoare acasă: așteaptă-i pe cei dragi cu colinde și lasă muzica în surdină pe tot parcursul mesei. Înainte de a începe masa, așează într-un colț o portocală cojită și un ceai de scorțișoară pentru a crea mirosul specific sărbătorilor și a-i îndemna pe cei dragi să se apuce de mâncat.

Un alt element de detaliu care va face diferența sunt tacâmurile folosite. Pentru că este sărbătoare îți recomandăm să le folosești ”pe cele mai bune”, după cum spun bunicile. Vei aduce o notă de sărbătoare dacă ai grijă să asortezi tacâmurile cu restul veselei și aranjamentul mesei: de exemplu, dacă ai șervețele albastre și farfurii de porțelan va trebui să folosești tacâmuri argintii.

Meniul de Crăciun După ce ai asigurat atmosfera de Sărbătoare în toată casa este timpul să te gândești și la meniul mesei de Crăciun. Pentru că este o masă în familie, sfatul nostru este să păstrezi pe cât posibil specificul tradițional: bunicii vor fi încântați de preparate, iar cei mai tineri vor avea șansa să guste din bucatele românești. Tradițional nu înseamnă însă lipsit de creativitate. Te poți juca cu meniul, cu aperitivele și desertul și păstra nuanța tradițională la felul principal.

Iată câteva idei de meniu care te pot ajuta: pentru aperitiv poți face o combinație între preparatele tradiționale reci precum toba sau caltaboșul și niște gustări calde cum ar fi cârnăciori în foietaj. Adaugă apoi o supă cremă de dovlecel sau ciuperci cu crutoane, apoi tradiționalele sarmale cu mămăliguță. Friptura de porc nu poate lipsi de la masa de Crăciun, iar dacă o faci la ceaun și o asortezi cu niște murături asortate atunci vei obține combinația perfectă ;)

Idei meniu craciun

Desert? Desigur nu poți sări desertul la o masă atât de importantă. Pe lângă tradiționalul cozonac, bine-crescut în cuptor, ai putea să mai adaugi un desert răcoros și revigorant, o salată de portocale, fulgi de ciocolată și vanilie. Dacă îi știi pofticioși pe cei din familie poți pregăti un mousse de ciocolată cu vișine din compot despre care ți-am povestit zilele trecute sau o tartă de fructe cu mere și scorțișoară.

După o astfel de masă, tot ce mai aveți de făcut este să vă strâgeți în jurul bradului la povești pentru a încheia perfect Crăciunul în familie. Noi sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta cu pregătirile și îți dorim de pe acum un Crăciun fericit, alături de familia ta! Cu drag, Râureni.

Postat in Grijă pentru tine Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG