Rețeta unei alimentații echilibrate

Rețeta unei alimentații echilibrate

Gospodină sau nu, bucătăreasă de ocazie sau master chef în fiecare zi, există un lucru ce nu lipsește niciodată din bucătăria ta: rețetele. Pe unele le cauți pe la prietene, pe altele le știi de la mămici; pe unele le respecți literă cu literă, pe altele le potrivești din ochi, în funcție de ce ai mai gătit înainte și de preferințele tale și ale familiei tale. Indiferent de felul de mâncare sau de experiența ta în bucătărie, atunci când te apuci de gătit ai întotdeauna o rețetă în minte.

La fel se întâmplă și cu alimentația echilibrată. Pentru a trăi sănătos și a te menține în formă ai nevoie de niște reguli de bază, potrivite nevoilor organismului tău. Sfatul nostru? Gândește-te la aceste reguli ca la o rețetă de bucătărie: cu ingrediente și cantități necesare, un timp potrivit pentru preparare și recomandări pentru servire. Astfel îți va fi mult mai ușor să le respecți în fiecare zi. Ca orice rețetă tradițională, rețeta pentru o alimentație echilibrată trebuie să înceapă cu înșiruirea ingredientelor. În cazul nostru ingredientele sunt grupate conform piramidei alimentare. Fiecare grupă are rolul său în păstrarea unui organism sănătos.

Ingrediente

1. Alimentele de bază: cerealele, pâinea și pastele făinoase
Aflate la baza oricărei rețete, aceste ingrediente sunt importante datorită conținutului bogat în fibre care oferă organismului tău energia de care are nevoie. În plus, fibrele te ajută să elimini substanțele nefolositoare din corp.

2. Fructele și legumele
Despre proprietățile fructelor am mai vorbit și știm deja că sunt prietene bune cu sănătatea. Însă, ceea ce trebuie să știi este că fructele și legumele de sezon proaspete, congelate, gătite sau crude nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.

3. Lactatele și carnea
Produsele lactate și carnea te ajută să aduni vitaminele, mineralele și proteinele de care are nevoie organismul tău, astfel că și ele ar trebui să fie nelipsite din alimentația ta. Recomandarea noastră este să alegi totuși lactate cu un conținut redus de grăsimi și carne albă, preferabil cea de pește.

4. Dulciuri
Pentru că din când în când avem nevoie și de un răsfăț delicios, dulciurile sunt ultimul ingredient din rețeta pentru o alimentație sănătoasă. Nu uita, însă să ai grijă la cantitate și la tipurile de dulciuri pe care le mănânci. Noi îți recomandăm preparatele de casă, cu dulceață de la raftul Râureni.

Mod de pregătire
După ce ai văzut care sunt ingredientele, e bine să știi că nu există o rețetă perfectă care să se potrivească tuturor. Nevoile organismului sunt diferite de la persoană la persoană, astfel că și cantitatea de ingrediente folosite va varia. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să folosești ingrediente din toate cele patru grupe, cu măsură, în funcție de nevoile organismului tău. De asemenea, nu uita de apă și hidratare.

Sugestii de servire
Zilnic, pe cât posibil. Dacă de dulciuri te poți lipsi într-o zi, gustoasele fructe și legume nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Același lucru este valabil și pentru apă.

Toate acestea se servesc atent, cu o porție medie de mișcare și bună-dispoziție din abundență.

Poftă bună!

Postat in Grijă pentru tine Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG