Rulada cu gem de piersici

Rulada cu gem de piersici

Pentru joia aceasta, avem de la Teo o rețetă veche de când timpul, dar cu ingrediente și mod de preparare moderne. Dacă mai adăugăm și că e făcută cu gem de piersici de la Râureni poți fi sigură că e o rețetă delicioasă ce trebuie neapărat încercată.  

Astăzi vorbim despre rulada clasică, aceea pe care o făceau bunicile și apoi mamele noastre și pe care ne-am învățat să o pregătim și noi. Bunica îi spune “ruladă de tort” pentru că, pe vremuri, se facea un aluat clasic de tort, un pandișpan în tava pătrată, apoi se tăia în trei straturi sau foi și se umplea cu gem. Astăzi, rețeta s-a mai schimbat puțin și în loc de un blat se coc foi individuale. Iar explicația este simplă. În primul rând este destul de dificil să tai foile exact, mai ales dacă ești la început. Și ar fi păcat să ne muncim la copt și apoi să stricăm rețeta la tăiat. Apoi, bunica făcea blatul de tort folosind regula celor 8 – 8 ouă, 8 linguri de făină și 8 linguri de zahăr. Însă lucrurile s-au schimbat și aici. Așa că rețeta de astăzi este o rețetă cu iz modern la capitolul ingrediente și mod de preparare, dar cu același rezultat delicios: o ruladă perfectă pentru a impresiona orice pofticios. Pentru umplutură, am ales gemul de piersici Râureni care e foarte aromat și catifelat. Este unul dintre cele mai fine și mai aromate gemuri de piersici pe care le-am folosit până acum la această rețetă.

Ingrediente pentru o ruladă:

  • 6 ouă
  • 180g zahăr
  • 2 lingurițe zahăr vanilat
  • 100g făină
  • 100g amidon
  • ½ baton de vanilie
  • 150-200g gem de piersici Râureni
  • 2-3 linguri zahăr pudră

Ingrediente rulada cu gem de piersici

Prima dată, încingem cuptorul la 200°C (sau la o treaptă mai înaltă). Într-un bol mare, batem bine ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Folosim mixerul la vitează mare, timp de 7-8 minute sau până ouăle sunt albe și spumoase.

Preparare rulada cu gem de piersici Adăugăm miezul de la batonul de vanilie și amestecăm bine. Adăugăm și restul ingredientelor și amestecăm bine, tot cu mixerul. Preparare rulada cu gem de piersici 2

Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelăm folosind o spatulă. Puteți folosi cea mai mare tava pe care o aveți. A mea a avut 35×40cm. Punem tava la cuptor și coacem la foc iute 5-7 minute sau până trece testul scobitorii.

Preparare rulada cu gem de piersici 3 Cât timp blatul stă la cuptor, noi continuăm cu treaba! Întindem pe masa de lucru un prosop de bucătărie curat, cel puțin la fel de mare ca tava în care facem prajitura și îl pudrăm cu zahar pudră vanilat. Când blatul e gata și a trecut testul, îl răsturnăm pe prosop, peste zahăr.

Preparare rulada cu gem de piersici 4

Cât timp blatul este încă fierbinte, îl rulăm cu ajutorul prosopului, cât de strans putem și îl lăsăm așa 10-15 minute sau până se răcește.

Preparare rulada cu gem de piersici 5

Când se răcește rulada, e momentul sa operăm! Derulăm prosopul, ungem blatul cu gemul de piersici și rulăm la loc, la fel, foarte strâns. Nu vă faceți griji dacă se crapă blatul; nu afectează în niciun fel reușita rețetei.

Preparare rulada cu gem piersici 6

Învelim rulada într-o folie alimentară transparentă și o păstrăm la rece pentru cel puțin două ore înainte de a o tăia în felii de aproximativ 1cm grosime. După caz, păstrăm la rece cât de mult ne permit timpul și pofta :). Pudrăm apoi cu zahăr pudră și tăiem felii.

Să vă fie de cel mai bine!

Rulada cu gem de piersici 2

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG