Traditii de Paște, povestite de Râureni

Traditii de Paște, povestite de Râureni

Paștele înseamnă acasă. Toți cei dragi laolaltă, pentru câteva zile, bucurii simple, emoții autentice de care te poți bucura doar în familie. Și, bineînțeles, bunătăți una și una - ouă roșii, cozonac, pască și preparate din carne de miel, pe care să le savurezi cu aceeași poftă ca atunci când le-ai gustat prima dată.  

Totodată, Paștele înseamnă tradiții. Unele mai vechi, altele mai recente, unele pe care le respecți și tu, altele care vin din zone îndepărtate, însă toate la fel de interesante. De aceea, ne-am gândit ca astăzi să îți povestim cum se sărbătorește Paștele la noi, dar și în alte colțuri ale lumii.

Săptămâna dinaintea Paștelui

În săptămâna dinaintea Paștelui, pregătești casa de sărbătoare. Faci curat, aerisești așternuturile și hainele din șifoniere și pregătești felurile de mâncare pentru masa de Paște.

• Ouăle și pasca se pregătesc în Joia Mare. Este ziua în care te vei bucura de miresme și culori fel de fel în bucătărie.

• Cozonacii se frământă în Vinerea Mare și tot atunci mergi cu cei mici la biserică pentru ”datul pe sub masă”. După-amiaza adună întreaga familie la frământatul și pregătitul dolofanilor cozonaci. Bucătăria plină înseamnă un ajutor în plus pentru tine, dar și o plăcere deosebită pentru cei dragi, care se vor bucura să se joace cu aluatul, să mărunțească nucile și să fure din compoziția cu cacao pentru cozonaci.

• Curățenia în casă e bine să fie gata în Sâmbăta Mare, înainte de apusul soarelui. Cere ajutorul întregii familii, pentru a termina mai repede.

Obiceiuri de Paște la români

• În dimineata de Paște, spală-te pe fată cu apa în care a stat un ou roșu și câțiva bănuți. Dacă te speli ultima, ia bănuții și păstrează-i tot anul, pentru că îți vor aduce noroc.

• La masa de Paște, servește prima dată ouăle roșii, la ciocnă cu ceilalți membri ai familiei. Cojile primului ou se păstrează, pentru că poartă noroc tot timpul anului.

• În Moldova, se obișnuiește ca băieții îndrăgostiți să le ofere fetelor un ou roșu, ca simbol al iubirii ce le-o poartă.

Obiceiuri de Paște în lume

In alte colțuri ale lumii, în prima și în a doua zi de Paște, oamenii obișnuiesc să meargă în centrele orașelor pentru a se bucura împreună de sărbătoare.

• În Bermuda, o tradiție este înălțarea de zmee dintre cele mai colorate, chiar în prima zi de Paște. Un obicei frumos, care îi adună pe toți, cu mic cu mare, pentru a se bucura de soare și cei dragi.

• Iar în Franța, în a doua zi de Paște, lumea se adună în centrul orașului. Aduc cu ei ouă crude, rămase în frigider de la sărbătoare, cu care se pun pe preparat o omletă pentru 1000 de persoane.

Înainte de a da fuga la bucătărie pentru a termina cu frământatul cozonacilor, îți urăm și noi un Paște fericit. Cu drag!

Postat in Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG