Cozonac pufos cu dulceata de cirese Raureni

Cozonac pufos cu dulceata de cirese Raureni

Cozonac pufos cu dulceata de cirese Raureni
Ingrediente aluat:
Faina – 500 g
Drojdie proaspata – 25 g
Zahar – 135 g
Lapte – 275 ml
Galbenus – 80 g
Razatura Citrice (lamaie si portocala) – 10 g
Esenta de vanilie – 15 ml
Sare – 5 g
Unt (la temperatura camerei) – 150 g
Umplutura:
1 borcan dulceata de cirese - 280 g
Miez de nuca – 120 g
Extra:
Miere - 20 g
Fulgi de migdala – 15 g


Mod de preparare:


*Primul pas este sa incalzim laptele cu zaharul, apoi il dam deoparte sa
se racoreasca pana ajunge la temperatura ambientala cca. 24-26 grade
Celsius.
*Pana se racoreste laptele, pregatim plamada intr-un castronel in care
sfarmam drojdia proaspata pe care o amestecam cu 1 lingura din laptele
cantarit si doua linguri din faina cantarita pana se formeaza o crema, apoi
acoperim cu folie de plastic si asteptam sa se activeze 10-15 minute.
*Amestecam galbenusurile cu sarea pentru a intensifica culoarea, apoi
adaugam cojile de citrice si esenta de vanilie.
* In bolul unui mixer planetar la care am atasat carligul pentru aluat
adaugam faina, amestecul de lapte si zahar la temperatura camerei si
amestecul de galbenusuri si incepem malaxarea la viteza a 2-a pentru 10
minute timp in care glutenul incepe sa se dezvolte.

* Dupa trecerea acestor minute incepem sa adaugam untul moale la
temperatura camerei treptat, asteptand sa se incorporeze ce este in bol
pana sa adaugam din nou.
* Dupa ce am terminat de incorporat untul continuam malaxarea pentru
inca 10-15 minute fiind atenti la aluat pentru ca acesta ne raspunde
singur, incepand sa urce pe carlig si deslipindu-se de peretii bolului.
* Pe o masa, pe care am gresat-o cu putin ulei de floarea soarelui,
scoatem aluatul, formam o bila si il intoarcem in bol acoperit cu folie de
plastic si il lasam sa dospeasca pana se dubleaza in volum.
* Nu va ofer un timp exact de dospiere pentru ca temperatura ambientala
difera, dar la temperatura camerei timpul de dospire ar trebui sa fie intre
1h 30 min- 2h sau la cuptor presetat pe 30 de grade celsius in jur de 30 –
40 minute.
* Dupa ce aluatul a dospit, il impaturim ca pe un plic si il lasam acoperit cu
folie de plastic pe suprafata de lucru gresata, apoi il impartim in 2 jumatati
egale pe care le intindem cu un facalet sau la mana,metoda pe care eu o
prefer pentru ca poti avea un simt tactil asupra consistentei aluatului tau.
* Intindem pe aceste doua jumatati borcanul de dulceata de cirese
Raureni pe care il dozam in mod egal, presaram miezul de nuca sfarmat
si formam doua suluri pe care le impletim, apoi il punem in forma de copt
si il acoperim.
* Cozonacul va dospi la temperatura camerei, timpul de dospire ar trebui
sa fie intre 1h - 1h 30 minute sau la cuptor presetat pe 30 de grade
celsius in jur de 30 – 40 minute.
* Dupa cea de a 2-a dospire ungem cozonacul cu galbenus de ou batut
cu putin lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 175 de grade cu
ventilatie pentru 50-55 minute.
* Imediat dupa ce am scos cozonacul din cuptor il ungem cu miere si
presaram fulgi de migdale deasupra.

Postat in Rețete cu suflet

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG