Cozonaci cu dulceață de trandafiri

Cozonaci cu dulceață de trandafiri

Maia:

40 g faină

10 g grojdie uscată

10 g zahăr

50 ml apă

 

Aluat

500 g făină

250 ml lapte

100 g zahăr

70 ml ulei

1 linguriță esență de portocală

2 lingurițe de esență de vanilie

 

Umplutură

Un borcan de dulceață de trandafiri Râureni

 

Mod de preparare:

Pentru aceasta rețetă este foarte important că toate ingredientele să fie la temperatura camerei, în afară de lapte, care trebuie să fie călduț.

Pentru maia: Puneți apa într-un bol mai mare, adaugați drojdia și amestecați bine. Adăugați și zahărul, apoi făina și amestecați din nou totul foarte bine pentru a omogeniza ingredientele și a obține aluatul.

Puneți-l deoparte, la loc călduț, să crească până își dublează volumul, aproximativ 10 minute.

Pentru aluat:

Cerneți făina într-un bol încăpător. Peste făină adaugați maiaua crescută apoi sarea. Țineți cont să nu adaugați sare direct peste maia, deoarece aceasta dezactivează drojdia. Adaugați apoi esență de vanilie, zahărul și esență de portocală. Începeți să frământați în timp ce adaugați câte puțin din laptele călduț. După ce ați adăugat laptele, continuați să frământați în timp ce adaugați puțin cate puțin uleiul. Dacă este nevoie, mai puneți maxim 50 ml de apă și frământați până obțineți un aluat suplu și ușor lipicios. Lăsați aluatul să crească într-un bol acoperit, până își dublează volumul.

După ce a crescut aluatul, așezați-l pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Ungeți-vă și mâinile și tăiați aluatul în jumătate. Modelați fiecare jumătate de aluat într-o bilă. Puneți o bucată deoparte și pe cealaltă o întindeți cu mâinile sau sucitorul. Nu-l întindeți foarte subțire pentru a nu se sparge.

Puneți apoi un strat generos de dulceață de trandafiri, dar nu pe marginile aluatului pentru a nu ieși din compoziție.

După ce ați pus umplutura, rulați aluatul pe lungime, cât de strâns se poate. Apăsați la margini pentru a-l sigila. Repetați întreg procesul pentru cealaltă bilă.

Împletiți rulourile, puneți cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, aranjați cozonacul în tavă și lașați-l să crească pentru 10 minute.

După 10 minute, ungeți cozonacul cu lapte, presarăți zahăr peste și îl introduceți în cuptorul preîncălzit la 165 de grade, pentru 45-50 minute.

Serviți cu plăcere!

 

 

 

 

Postat in Rețete cu suflet

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG