Ingrediente:
Pentru Aluat:
24g drojdie proaspătă
240 ml lapte călduț
100g zahăr
500g făînă + 1 lingură în plus pentru a frământa
un vârf de cuțit de sare
2 ouă
60g unt topit
Pentru Umplutură:
1 borcan dulceață de afine
Pentru Glazură:
120 g zahăr pudră
1 linguriță extract de vanilie
2 linguri lapte
1 linguriță dulceață de coacăze
Opțional: afine proaspete pentru a decora
Instrucțiuni:
Puneți drojdia mărunțită, împreună cu jumătate din lapte și o lingură de zahăr într-un bol mic. Amestecați până ce drojdia se dizolvă complet.
Într-un bol mare, amestecați restul de zahăr cu făină și sarea. Adăugați ouăle, untul topit și laptele (cel amestecat cu drojdia și cel rămas neamestecat). Cu ajutorul unei spatule de silicon amestecați până se formează un aluat lipicios.
Presărați 1-2 linguri de făină pe blatul de lucru curat, și frământați pentru 1-2 minute aluatul. Este ok ca acesta să fie ușor lipicios, așa că nu trebuie să îi adăugați făină în plus.
Ungeți un bol mare cu puțin ulei și puneți aluatul în el. Lăsăți să crească pentru aproximativ 1 oră.
Între timp, puneți hârtie de copt într-o tavă rotundă cu diametrul de 24 de cm.
Puneți iar aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și întindeți-l cu un sucitor într-un dreptunghi.
Întindeți dulceața de afine deasupra și apoi rulați aluatul.
Folosind un cuțit foarte ascuțit tăiați ruloul de aluat în jumătate pe lungime, lăsând o parte netăiată la unul din capete.
Începând din această parte, începeți să împletiți cele două jumătăți, apoi uniți-le într-un rotund.
Transferați panetonele în tavă pregătită.
Lăsăți să crească pentru încă 1 oră, apoi băgați la cuptorul încins (180°C) pentru 45-55 de minute.
Amestecați toate ingredientele pentru glazură într-un bol mic, până obțineți o compoziție fină, fără cocoloașe.
De îndată ce panetonele este gata, lăsăți-l să se răcească pentru 10-15 minute, apoi turnați glazură și serviți.
Poftă bună!
Postat in Rețete cu suflet Toate articolele