INGREDIENTE
230 g făină
100 g zahăr
1 linguriță praf de copt
1 ou (la temperatura camerei)
1 gălbenuș (la temperatura camerei)
130 g unt (la temperatura camerei)
3/4 borcan de dulceață de vișine Râureni
10-15 vișine fără sămburi, tăiate în jumătăți
INSTRUCȚIUNI
1. Preîncălziți cuptorul la 180 °, ungeți cu unt și tapetați un vas de plăcintă cu diametrul de 20 - 22 cm.
2. Într-un castron mare, amestecați ușor făina, zahărul și praful de copt, creați o gaură la mijloc și adăugați ouăle și gălbenușul ușor bătute, apoi untul înmuiat, tăiat în bucăți.
3. Amestecați împreună, în acest moment întoarceți amestecul pe o suprafață pudrată cu făină și lucrați amestecul pentru a forma un aluat moale (dacă aluatul este foarte uscat, adăugați o lingură suplimentară de unt moale).
4. Înfășurați în plastic și dați la frigider timp de 30 de minute. Scoateți-l din frigider și frământați aluatul de câteva ori pentru a-l înmuia din nou pe o suprafață ușor făinoasă. Rulați la grosimea de jumătate de cm.
5. Transferați-l într-un vas de plăcintă. Tăiați excesul de aluat de pe marginile tăvii și înțepați aluatul cu ajutorul unei furculițe, apoi adăugați dulceața și vișinele.
6. Cu aluatul rămas face benzi pentru a crea un finisaj de zăbrele. Ungeți ușor blatul cu lapte și coaceți-l în cuptorul preîncălzit la 180 °, timp de 25-30 de minute sau până când este auriu.
Postat in Rețete cu suflet