Turtă dulce

Turtă dulce

Ingrediente

 

Turta dulce:

145 g unt, la temperatura camerei

150 g zahar brun

200g melasa din trestie de zahar

1 ou, la temperatura camerei

1 lingurita esenta de vanilie

400 g faina

1 lingurita bicarbonat de sodiu

½ lingurita sare

1 ½ lingura pudra de ghimbir

1 lingura scortisoara

½ lingurita allspice

½ lingurita cuisoare macinate

 

Glazura:

250 g zahar pudra

2-3 linguri lapte

¼ lingurita esenta de vanilie

 

Pentru servire:

Dulceata de cirese amare

 

Instructiuni

 

Pentru a face turta dulce:

Intr-un castron incapator bateti untul cu mixerul pana devine cremos. Adaugati zaharul brun si melasa, mixand la viteza mare. Adaugati oul si esenta de vanilie, mixand pentru inca 2 minute. Cu o spatula, curatati marginile castronului si amestecati cu restul compozitiei. Daca observati ca untul se separa, nu va ingrijorati, este normal.

Intr-un alt castron amestecati faina, bicarbonatul de sodiu, sarea, praful de ghimbir, scortisoara, allspice si cuisoarele macinate. Amestecati treptat ingredientele uscate cu cele umede pana se formeaza un aluat lipicios.

 

Impartiti aluatul in doua, dandu-i o forma rotunda si plata, impachetati cele doua bucati in folie de plastic si pastrati-le in frigider cel putin 3 ore sau peste noapte.

Cand aluatul este gata, preincalziti cuptorul la 170°C. Puneti hartie de copt pe 2-3 tavi si lasati-le deoparte.

Scoateti aluatul din frigider si presarati putina faina pe suprafata de lucru. Intindeti-l cu sucitorul la aproximativ jumatate de centimetru grosime. Decupati cu ajutorul formelor pentru turta dulce sau taiati forme geometrice cu un cutit.

Asezati formele in tava, lasand o distanta de 2-3 centimetri intre ele, pentru a avea loc sa creasca. 

Coaceti aproximativ 4-5 minute, apoi lasati-le la racit in tava. Cand sunt complet reci, pot fi decorate cu glazura. Pastrate la temperatura camerei, intr-un vas inchis, rezista aproximativ o saptamana.

 

Pentru a face glazura:

Amestecati toate ingredientele intr-un castron. Daca glazura este prea subtire, mai adaugati zahar. Daca este prea groasa, adaugati lapte in plus. 

Decorati turta dulce dupa preferinte, folosind bombonele colorate si serviti cu dulceata de cirese amare din belsug.

 

Postat in Rețete cu suflet Toate articolele

CELE MAI NOI ARTICOLE DIN BLOG